La semana pasada publiqué un artículo en el web Laconca5.1 sobre la publicidad en el mundo del vino y el cava. A grandes rasgos, el texto hablaba sobre la baja creatividad, inversión y estrategia que tenían las bodegas, sobre todo en Cataluña, en el momento de plantearse su publicidad. La casualidad hizo que, aquél mismo día, saliesen a la luz el famoso anuncio de Freixenet (este año con David Bisbal y María Valverde); y el bonito comercial de la DO Penedès (con mi queridísima Anna Roig como protagonista). Los dos anuncios están bien, son bonitos y transmiten lo que, en definitiva, querían decir. Pero ya está. Ya no aportan nada más. No tienen chispa creativa y, por supuesto, nunca van a ganar ni un león de oro ni, tan siquiera, un Laus Award.


En esa misma linea, escribió un brillante artículo mi ex-profesor de Universidad Richard Wakefield (venerado allí donde esté) que lo explica mil veces mejor que yo. Dice Wakefield “Por alguna extraña razón, algunos anunciantes no entienden que estamos en plena era del storytelling, un momento en el que el relato es la estrella, por encima de famosos y clichés”. En referencia al anunció de Freixenet, el creativo aporta “Un video sin guión, un video clip sin emoción y sin garra, difícilmente puede funcionar. No hay historia. No hay sorpresa”.

Más discreto es mi artículo en el web LaConca5.1, pero aquí lo dejo! 😉 (en catalán)

Que bonics són els anuncis! (quins anuncis?)

Aquest estiu, en una tarda d’aquelles caloroses i mandroses, vaig fer un petit experiment. Era a la biblioteca i, entre l’avorriment, em vaig entretenir a badar per revistes de gastronomia, turisme i temàtiques variades. Sé que ara molts pensareu què hi feia jo a la biblioteca en ple mes d’agost analitzant revistes i no pas estirada a la platja o passejant per la muntanya. Millor no preguntar. La qüestió és que aquella tarda em va picar per analitzar la publicitat que fan les marques de vi i cava a les revistes del nostre país. Hi volia trobar imatges refrescants entorn el nostre producte estrella;  de vespres que s’allarguen al voltant d’una copa de vi; de festes majors i revetlles que s’acompanyen amb cava;  de paelles a la platja que es reguen amb un bon vi blanc i fresquet; o d’amors d’estiu que neixen de l’embriaguesa  dels tanins!

En definitiva, suposo que hi volia trobar la versió vitivinícola del “Mediterràniament” que amb  tant d’encert ens va saber vendre una marca de cervesa.Però com us podeu imaginar, no hi vaig trobar gran cosa de tot això. Aleshores, seguint amb el meu “petit experiment” vaig demanar al bibliotecari (que també estava força avorrit entre els exàmens de juny i les recuperacions de setembre) que em portés algunes revistes del Nadal per comprovar realment com era la publicitat del món del vi i el cava. I ara sí, gran desplegament de glamur, de colors daurats, d’escenes de nostàlgia, de tradicions nostrades i d’anuncis tenyits d’una creativitat força bàsica i carrinclona.

El món del vi, i sobretot el del cava, es queixa sovint  de l’estacionalitat del producte i de la manca de consum entre el target més jove. Queixar-se és molt fàcil. Actuar és el que és realment difícil. I encertar-la està només a l’abast de molt pocs. Perquè ens posem les mans al cap quan veiem que a la televisió celebren les campanades de cap d’any amb cervesa, però en canvi a ningú se li ha acudit patrocinar un macrofestival de música jove amb un vi d’agulla, per posar només un exemple a l’atzar.  La base de la creativitat és preguntar-se ‘i per què no?’. La marca de cervesa gallega ho va fer i li va sortir bé. Era arriscat i agosarat, però també era diferent i trencador.

Ara farà dos anys que vaig obrir el blog http://www.prettywines.com. Des d’aquesta plataforma m’he dedicat a analitzar dissenys d’etiquetes i estratègies de comunicació de vins i caves d’arreu del país i de més enllà. Puc dir, després de 24 mesos, que alguna cosa està canviant en el sector i que, cada vegada més, la creativitat està entrant amb força a molts cellers. Suposo que és només qüestió de temps. Primer va ser el boom de l’enoturisme, després el de la imatge i algun dia arribarà també el de l’estratègia. Perquè només així podrem realment canviar els hàbits dels nostres ciutadans i arribar a sectors que ara ens semblen inassolibles. Alguns ja ho han començat a fer, enhorabona per ells.

Y para terminar, recordamos el anuncio de Vallformosa que hace un año publicamos en este blog. Algunos lo criticaron, ¡Yo siempre lo defenderé!

1 comentari

  1. ¡Buenos días! Le escribimos desde Wineys Cartoons y estamos totalmente de acuerdo con lo que reivindica el post, falta creatividad, falta modernización, falta espontaneidad y, sobretodo, de informalidad en el mundo del vino. ¡Y más en Cataluña!

    Por eso nació nuestra pequeña marca tratando de quitarle rigidez al mundo del vino y el cava con los personajes del vino representados de manera divertida y amena. Le invitamos a que visite nuestra web (www.wineys.net) donde podrá encontrar más información y nuestras redes sociales (www.facebook.com/uvaswineys y https://twitter.com/wineys_uvas)

    Muchas gracias por su atención, esperamos que nos de su opinión sobre nuestros productos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s