Programa 07/11/2018 – Penedès en xarxa
Ha arribat el moment de jugar. Ha arribat el moment de l’any en què els enòlegs es converteixen en una mena de ‘celestinas’ que no paren de tastar, provar i aparellar diferents varietats de raïm per acabar fent el millor dels seus vins.
Al Penedès en xarxa avui hem parlat de parelles dins el món del vi o, com se les coneix aquí, de cupatges. I, com en la vida, n’hi ha algunes de més ben avingudes que altres.
Per tant… aquí teniu una classificació que he fet una mica personal (bé, molt personal) sobre les tipologies de parelles dins el món del vi.
.
.
1. PARELLES ESTABLES
És una parella de les de tota la vida, una parella que s’entén, que es compren, que s’estima… que no poden viure l’una sense l’altre (sí que n’hi ha de solteres… però el més normal és trobar-les ben juntetes i ben avingudes).
Seria el cas, per exemple, de la garnatxa i la carinyena al Priorat o al Montsant. La garnatxa ens aportarà fruita, volum, aquella sensació vellutada, sedosa… una mica fineta, delicada i fins i tot una mica nyonya. La carinyena és tot el contrari. La carinyena ens aportarà nervi, ens aportarà aquells tanins més durs, en donarà color i ens donarà també molta longevitat.
Una altra parella estable, en aquest cas francesa, és la del merlot i el cabernet sauvignon a la zona de Bordeus. En funció de l’anyada la relació vindrà més marcada pel cabernet (varietat molt forta, resistent, molt de color, aromes més rústics, d’aquells que ens recorden al pebrot, a l’escalivada) o pel merlot (més subtil, més afruitat, més aromes de melmelades de fruita del bosc). Cert és que el merlot es queda una mica curt en tanins i acidesa… però per això decideix casar-se amb el cabernet i junts fer una parella … imbatible!!!
2. PARELLES D’ENAMORATS
Aquí ens trobem amb aquell tipus de vi afruitat, dolcet, ensucrat, fins i tot una mica pesat i embafador. Vins elaborats amb varietats terpèniques com aquí el muscat, la gewustraminer, el riesling, el sauvingnon blanc… qualsevol combinació d’aquestes varietats serà una cosa enamoradissa, fugaç, jove, innocent… una meravella vaja!!!
3. PARELLES D’AMANTS
Segurament si us pregunten de què estan fets els vins de la Rioja, la majoria contestareu… “de tempranillo!” El que no sabeu és que moltes vegades aquest ull de llebre té una relació secreta amb el macabeu (o viura que li diuen ells!). I és que els vins monovarietals a vegades amaguen secrets! Aneu amb compte! 😉
4. ELS SINGLES
Parlem de singles! Els albarinyos de Galicia, els trepats de la Conca del Barberà, els xarel·los del Penedès, els verdejos de Rueda, les garnatxes blanques de la Terra Alta, els picapolls del Bages. Són vins que es mouen molt bé tots sols. Sí que és cert que aquests vins a vegades se’ns enrotllen amb altres varietats pero aquí ens agrada veure com campen lliures. Són animes lliures! (tot i que, com ja hem dit, molts monovarietals a vegades ens amaguen algun secret… shhhhhttt)
5. ELS TRIOS
I quin és el trio més conegut i famós de casa nostra? El trio del cava: macabeu, el xarel·lo i parellada!!! En aquesta relació, el xarel·lo hi posa el cos, la longevitat, la fruita i aquell color una mica més pujat de to. El macabeu també hi posa una mica de fruita però, sobretot, és l’encarregat de l’acidesa i la frescor. La parellada és una mica l’encarregada de lligar la relació, la que equilibra i posa pau quan xarel·lo i macabeu no acaben de trobar el sentit de la relació.
I ara el VI de la setmana!
Per parlar de parelles he escollit el vi d’una de les parelles més famoses de Hollywood i que em va inspirar a fer aquest reportatge. Estem parlant del Miraval, un rosat de la Provença d’un chateau propietat d’Angelina Jolie i Brad Pitt. La relació entre les dues estrelles al final va acabar fent figa, esperem però que aquesta ‘orgia’ entre quatre varietats (Cinsault, garnatxa, syrah i rolle) ens porti molt més bon rotllo i, sobretot, bon vi!
Comparteix això:
- Feu clic per compartir al Twitter (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al WhatsApp (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Pinterest (S'obre en una nova finestra)
- Fes clic per compartir al Linkedin (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per enviar un enllaç per correu electrònic a un amic (S'obre en una nova finestra)
Deixa un comentari