Ràdio

Escumosos i autòlisis

  Programa 19/12/2018 – Penedès en xarxa

Descobrim un concepte que a molts us sonarà estrany però que és el responsable de grans vins i caves. Parlem de l’autòlisis, aquell procés “de putrefacció” que farà que passem d’un vi jovenet i fresquet a un vi amb complexitat i volum.

Si agafem la definició d’autòlisis, veurem que és un concepte no gaire agradable, ja que estem parlant de la destrucció de les cèl·lules d’un aliment que n’acaba produint la seva putrefacció. En el cas del vi, l’autòlisis dels llevats ens porta a la criança amb lies (llevats morts), i d’aquesta criança en traurem textures molt més cremoses i aromes molt més càlides i agradables de pastisseria, mels, fruits secs, etc.

El concepte autòlisis està molt lligat a la criança dels escumosos i, de cada vegada més, és tendència (al·leluia!) que aquests procés d’autòlisis sigui ben llarg. Tan llarg com aquests dos grans caves que han sortit al mercat recentment: el Tribut de Recardo i el RNG20 de Nadal, dos caves de 1997 que ara podem gaudir amb una “autòlisis” de gairebé 20 anys!

Però el cava del qual parlem avui és el RIMARTS Ricard Maria de Simon, un escumós de 2007 amb una història bonica i trista al darrere. I és que aquestes 1500 ampolles de chardonnay 100% són les últimes que va embotellar el fundador d’aquestes caves abans de morir per culpa d’una malaltia. Ara, els seus fills han decidit treure aquest cava al mercat en homenatge al pare i a aquell somni que un dia va començar i mai va poder continuar. No us el perdeu!

 

0 comments on “Escumosos i autòlisis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: