Ràdio

Vins de malvasia de Sitges

vins de malvasia de sitges clos lentiscus

Programa 23/12/2018 – Penedès en xarxa

Avui una història de supervivència, d’una varietat gairebé desapareguda però que avui en dia ens està donant grans vins, com aquest Greco di Subur de Clos Lentiscus. Al Penedès en xarxa hem dedicat una estona a parlar de la Malvasia de Sitges i els seus vins.

.

.

La malvasia de Sitges és una varietat originaria de Grècia (el seu nom ve de la ciutat de Monembasia) i arribà a les nostres contrades segurament de la mà dels almogàvers. Durant segles fou un dels conreus més plantats al Garraf i se’n elaborava un vi dolç únic a la zona, però la pròpia evolució del mercat, de la demografia humana i de l’efecte catastròfic de la fil·loxera, va fer que a principis del segle XX la seva presència fou més que anecdòtica.

Que avui en dia tinguem Malvasia de Sitges té nom i cognoms: Manuel Llopis de Casades. Diplomàtic sitgetà que, en morir l’any 1935, deixà part de les seves terres i possessions (entre elles una vinya i un celler) a lHospital de Sitges, amb una promesa… “que mai deixessin de conrear i elaborar la Malvasia de Sitges”.

I és així com encara ara, al mig de Sitges, entre blocs de pisos, es conserva una vinya original de malvasia. I és d’aquesta vinya (menys de mitja hectàrea), que molts altres elaboradors del Penedès han agafat fusta per plantar les seves pròpies vinyes de malvasia que avui en dia gaudeix d’unes 36 hectàrees de pervivència adscrites a la DO Penedès.

Qui va plantar 4’5 hectàrees de malvasia de Sitges és Clos Lentiscus que ens porta el vi del dia al Penedès en Xarxa. Un escumós blanc de blancs elaborat 100% amb aquesta varietat i que sorprén a qualsevol paladar. Un vi fresc, amb acidesa marcada i elèctrica, amb bombolla fina gràcies als més de 20 mesos de criança, però amb un rerefons terpènic que és el que me’l va fer especial. Un vi ideal per refrescar-se a les nits d’estiu després de la canícula diürna… i si és pels carrers de Sitges, millor que millor!

malvasia de sitges

malvasia de sitges

malvasia de sitges

 

0 comments on “Vins de malvasia de Sitges

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: