Hem anat d’excursió a l’Alt Camp, hem descobert un macabeu brisat de l’Edu SanRomà i l’hem acabat maridant amb uns bons colçots de Valls. I a tu? t’agraden les calçotades!?


.

De calçots i calçotades en podríem estar parlant hores. Però les hem dividit en quatre tipus:

   • La popular, la que fas amb els amics, la que fas foc amb els sarments de la vinya, la que es fa a peu dret, a casa o al camp.
   • La dels restaurants. I aquí podem trobar un restaurant tipus masia (que la farà una mica més popular) o un restaurant al centre de la ciutat (calçotada urbana). Quan entres al restaurant apareixen dos nous protagonistes: el pitet i el que molts consideren una heretgia: els guants!
   • La macrocalçotada. Patrocinades sovint per grans marques de cervesa o de salses de calçot. Una gran festa que arriba a tots els racons del món.
   • La fina. Per als que no els agrada embrutar-se les mans, molts restaurants de categoria han optat per fer calçotades desconstruides. Al Celler de Can Roca, per exemple, tenen el “calçot amb cendra de sèsam i romesco fosc” o el “destil·lat de terra amb calçot liofilitzat, romesco i allioli”
Com maridem els vins i els calçots

La primera norma és maridar-ho amb el vi que us agradi! Una calçotada no és moment per posar-se a olorar la copa i fardar dels teus coneixements. Però si voleu afilar una mica us recomano un vi blanc amb una mica de complexitat (criança amb bóta, per exemple) o un escumós. Els vins negres us els podeu guardar per la carn.

EL VI Rústic, de Celler Sanromà

La Do Tarragona és una de les més antigues de Catalunya però és també una de les més desconegudes o oblidades. Un dels problemes que tenia aquesta denominació (que comprèn l’alt i el baix camp, el tarragonès i la ribera d’Ebre) era que no tenia cap insígnia que la definís. Des de fa un temps, però, han decidit fer una aposta per la macabeu, una varietat molt present a la zona (fins ara s’utilitzava bàsicament per fer cava) i que cada cop més els cellers estan vinificant i mimant per aconseguir grans vins amb segell DO Tarragona. Una bona prova d’això és l’Edu Sanromà, que ha manllevat algunes hectàrees de vinya familiar per convertir-les en el seu projecte personal. El Rústic és un macabeu brisat molt interessant. Amb complexitat a la boca, però amb un perfum en nas que us farà tornar a la copa una i altra vegada. Amb els calçots, us maridarà de perles!

rustic celler sanroma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s